среда, 9. септембар 2015.

Sezona 2015 - AFC Istok





Bafalo Bils

Prošla sezona: 9-7

Ključni dolasci: WR Persi Harvin, RB Lešon Mekoj TE Čarls Klej, G Riči Inkognito, QB Met Kasel

Ključni odlasci: LB Kiko Alonso, TE Skot Čendler, RB CJ Spiler, RB Fred Džekson

Očigledno je gazdi Bafala i ekipi u upravi klupa dosadilo da ih stalno prozivaju kao ekipu sa najdužim “postom” kada se govori o plasmanu u plejof, jer Bilsi od 1999. nisu bili učesnici plejofa. Što je mnogo, mnogo je, i Teri Pegula, vlasnik Bilsa je odlučio da se otvori i da dovede zvučno ime, za početak trenersko. Izbor je pao na harizmatičnog Reksa Rajana, odbrambenog gurua i bivšeg trenera Njujork Džetsa. Rajan ostaje u diviziji, ima odlično znanje o ekipama s kojim će se susretati 6 puta u toku sezone, dobio je odbranu kojoj treba malo finog štelovanja da bi bila možda i najbolja u celoj ligi (već su sa 18,1 dozvoljenih poena po utakmici bili na 4. mestu najboljih odbrana prošle sezone). Odbrana je inače bila bolja protiv pasa nego li protiv trčanja, što je zasluga dobrog sekonderija ali možda čak i više strahovitog pass rusha koji ekipa posjeduje – 54 seka prošle sezone su rekord lige. Jesu izgubili fatastičnog LB Kika Alonsa, ali su zauzvrat u tom trejdu dobili Lašon Mekoja, bivšeg raning beka Filadelfije, a u prednjim linijama odbrane su i dalje Hjuz (s novim ugovorom od 45M$), Mario Vilijams, Marsel Dareus, Preston Braun, Kajl Vilijams. Sekonderi drže CB Kori Grejem, koji je iza sebe imao izuzetnu sezonu, prošlogodišnji pik prve runde CB Stefon Gilmor koji mora da pokaže više da opravda izuzetno visoku poziciju na draftu 2014. kao i rekonvalescent MekKelvin, takođe na poziciji kornerbeka.

Dosta je sličnosti između prethodne i sadašnje ekipe Reksa Rajana. Biće i Bilsi ekipa koja će da živi od odbrane i trčanja, sa problemom na najvažnijoj poziciji. Dovoljno je reći Reksu Rajanu nije strano da usred sezone promjeni QB-a – a trenutno u Bilsima tri su imena u opticaju: po nekim informacijama, starter u prvoj bitnoj utakmici sezone biće Tajrod Tejlor, pik šeste runde iz 2011. koji je uglavnom ulazio umjesto Džoa Flaka u ekipi Baltimora u momentima kad bi utakmica bila riješena. Met Kasel, veteran koji je obišao dosta timova ali koji je svoje najbolje momente proveo kao zamena Tomu Brejdiju 2008. dok je ovaj bio povrijeđen. Treća opcija je nekad prvi QB, EJ Manuel, koji nije isplatio uloženo u njega, a to je 16. pik prve runde. U penziju sa te pozicije otišao Kajl Orton, isto jedan od večnih “prosjek” kvoterbekova, koji nikad nije dosegao visine da bi se nazivao elitnim ali je ipak skupio 12 sezona.

Nije da napadu Bilsa fali talenta, kao što je već rečeno, Lašon Mekoj je sigurno jedan od najeksplozivnijih raning bekova lige, ali ta pozicija uvijek donosi i povišen rizik od povrede, a isto tako i igrači na toj poziciji najranije doživljavaju vrhunac karijere i pad koji slijedi. Videćemo šta će Mekoj donijeti Bilsima, ali ne treba ni sumnjati da će Rajan dosta toga bazirati na njemu, odbrani i “ground and pound” taktici, iako će mu sigurno nedostajati stari dvojac trkača kao podrška (CJ Spiler je otišao u Nju Orleans dok su se Fredu Džeksonu zahvalili na saradnji nakon 9 godina).

 Kad se pak Rajan odluči ko će biti startni QB, lopta će uglavnom ići na Semija Votkinsa, sjajnog hvatača koji je bio jedan od najboljih rukija prošle sezone, Persija Harvina, svestranog, talentovanog ali nepouzdanog hvatača kog je Reks Rajan trenirao u Džetsima prošle godine, a uz to su doveli i Čarlsa Kleja, izuzetnog TE koji je do sad igrao za Majami. On je zamenio Skota Čendlera, koji je otišao put Nju Inglanda da hvata pasove od Toma Brejdija.

Što se tiče ofanzivne linije, izgleda da će ona ostati slaba tačka ove ekipe, jer je kao najzvučnije pojačanje doveden Riči Inkognito, koji je prošlu godinu proveo više u medijima zbog slučaja zlostavljanja kolege nego na terenu. Uz činjenicu da je Rajan angažovao IK Enkampalija, čovjeka koji je slomio vilicu kolegi iz Džetsa QB-u Džinu Smitu, jasno je da Reks Rajan ponovo okuplja ekipu “loših momaka” (a usput malo i ide uz nos bivšem klubu). Prema procenama, to će biti dosta za vajld kard u AFC i prekid posta što se tiče plejofa.

Majami Dolfins

Prošla sezona: 8-8

Ključni dolasci: DT Suh, WR Stils, WR Dženings, TE Kameron, WR Parker

Ključni odlasci: TE Klej, DL Oldrik, WR Hartlajn, WR Valas, LB Elerbe

Majami ulazi u četvrtu godinu sadašnje „Džo Filbin – Rajan Tanehil“ ere. To je ekipa koja je uvek „tu negde“, nadomak plejofa, sa konstantnim rastom, ali i onom rečenicom „da im nešto fali“ koja im konstantno visi nad glavom. U te tri sezone ostvarili su 23 pobjede i 25 poraza. Ovo je sezona kad bi definitivno morali da naprave iskorak, i u te svrhe tresnuli su ozbiljnu lovu na najveće ime među slobodnim agentima ove godine. Ndamukong Suh momentalno podiže ozbiljnost odbrane i opasnost po protivničke kvoterbekove za 50%, poznat je kao jedan od najprljavijih ali i najtežih za sačuvati igrača. Delfini su Suhu ispisali ček na 114 miliona dolara, od toga 60 garantovano za period od 6 godina. Da li vrijedi te pare ili ne, to je sad upitno, ali rizik sa tom taktikom da se velike pare daju na jednog igrača ekstra klase jeste da se taj isti povrijedi, mada u slučaju Suha veća je mogućnost da on nekoga povrijedi. U svakom slučaju, odbrana Majamija je postala od solidne ovim potpisom već izuzetna, a igrači poput Kamerona Vejka mogu samo da se raduju dolasku Suha, jer će ovaj sad da odvlači bar dvojicu protivničkih ofanzivnih linijaša, što Vejku ostavlja duele 1 na 1, što ovaj All-Pro igrač obožava. Sa druge strane to isto će da isčekuje i Olivijea Vernona, tako da prednja linija odbrane Majamija već izgleda kao noćna mora za sve protivnike. Iza njih, stvari nisu baš tako briljantne, sekonderi Majamija ne izaziva strah protivnika, tu su Brent Grajms, 32-godišnjak, Džamal Tejlor i Dželani Dženkins, kornerbek koji ulazi u četvrtu sezonu. Potpisali su i Brisa Mekejna, takođe CB-a sa ne tako impresivnim CV-jem. Sejfti pozicija je ok, sa Rašadom Džonsom i Luisom Delmasom, ali ništa spektakularno.

Sa druge strane, napad sad izgleda očišćen od raznoraznih izvikanih i polovnih igrača i sa izuzetnim potencijalom. Majami je 14. pik prve runde uložio u poziciju hvatača u vidu Devonte Parkera, a tu je i solidni Keni Stils iz Nju Orleansa, kao i prošlogodišnji ruki Džarvis Lendri. Pritom, oslobodili su se Majka Volasa i Elerbea. Volasa i njegovo iskustvo će pokušati da nadoknadi Greg Dženings, nekad omiljena meta Breta Favra i Arona Rodžersa, dok je Elerbe zamenjen Džordanom Kameronom, čovjekom koji je uspeo da se nametne kao ozbiljan TE igrajući za Klivlend, što nije lako. Sa ovim onbovljenim korpusom hvatača i Tanehilom koji ulazi u ozbiljne godine a iza sebe ima sezonu sa 4000+ jardi, biće lakše i Lamaru Mileru, RB koji je prošle sezone imao skoro 1100 jardi trčanjem, mada iza njega i nema neke dubine rostera.

Dokle mogu Delfini? Pa pitanje je discipline Suha, stanja u drugim ekipama i toga kako će se Tanehil uklopiti sa novim hvatačima. Ipak, Džo Filbin ne uliva poverenje po pitanju plasmana, tako da mislim da će oni i ove sezone izvisiti za plejof, ali da će u jednom momentu napredovati dovoljno da ga dohvate.


Njujork Džetsi

Prošla sezona: 4-12

Ključni dolasci: CB Darel Revis, WR Brandon Maršal, QB Rajan Ficpatrik,  CB Antonio Kromarti, RB Stevan Ridli, DE Leonard Vilijams

Ključni odlasci: DT Kendrik Elis, CB/KR Kajl Vilson, RB Kris Džonson, WR Persi Harvin, S Davan Lendri

Džetsi su jedna od najzabavnijih franšiza za praćenje, tu nema zbora. Ne zato što igraju neki kvalitetan fudbal, daleko od toga, već što s njima nikad nije dosadno. Da vidimo šta smo imali ove sezone – otišao je Reks Rajan, i mislili smo da je cirkus napustio grad. Rajan je jedna od zanimljvijih faca u ovoj ligi, i njegova harizma će sigurno nedostajati kako Džetsima tako i Njujorku, međutim, treba biti pošten i reći da je Reks svoje zlatne momente i zenit sa Džetsima imao tamo 2010, kad je u plejofu nanizao Koltse sa Meningom i Patriote sa Brejdijem u sred Foksboroa. I to sve sa Markom Sančezom na poziciji kvoterbeka. Od tada sve odlazi dođavola, promene na mestu QB-a, nedisciplina nekih igrača, komične situacije poput čuvenog „Buttfumble“, uglavnom, Džetsi postaju ekipa koja ne zna gdje udara, protivnici ih napucavaju kao kantu i bilo je jasno da će i Reks popiti nogu u skorije vrijeme. Čak je vlasnik Vudi Džonson pokušavao da razmrda franšizu dovođenjem novog GM-a Džona Idzika, ali i taj eksperiment je propao. Svilen gajtan je bio spreman, i nakon još jedne katastrofalne sezone Reksu (kao i GM-u Idziku) su se zahvalili na saradnji i on je spakovao kofere put hladnijih predjela a na njegovo mesto je došao jedan od najcjenjenijih koordinatora i ljudi koji su pucali na napredovanje na poziciju glavnog trenera, Tod Bouls. Mladac koji ulazi u ruki sezonu (ima samo 52 godine) kao HC je bio zaslužan za čudo zvano odbrana Arizone, gde je bio defanzivni koordinator prethodne dvije sezone. Njemu je priključen i Čan Gejli, nekadašnji glavni trener Bafalo Bilsa, koji će u Džetsima da poziva ofanzivne akcije sa pozicije koordinatora. To je dovelo do toga da se na poziciju QB-a dovede Rajan Ficpatrik, koji je sarađivao sa Gejlijem u Bafalu pre nekoliko godina. Fic je bio doveden kao rezerva Džinu Smitu, pre par godina izuzetno bučno najavljivanom čudu sa koledža, koji se nije baš snašao u prve dvije sezone kao pro kvoterbek. Mnogi su postavljali pitanje da li Smit zaslužuje, nakon prikazanog, da bude ispred Ficpatrika (koji je dobro načet, da budemo iskreni, jer je prošle godine slomio nogu). A onda se desio jedan od najčudnijih događaja ove (van)sezone.

Priča se po gradu da je Smit dugovao neke pare (pominje se svota od 600 dolara) jednom saigraču, izvesnom IK Enemkpaliju (naravno da sam ovo kopipejstovao, nema šanse da izgovorim ili napišem ovo ime sam od sebe) i nakon što ga je ovaj zamolio da mu vrati te pare, Džino je izgovorio nešto u fazonu „ma ne pada mi napamet, znaš ti ko sam ja“, na šta je IK odgovorio tako što je prišao i na kvarnjaka opaučio Smita pritom mu slomivši vilicu, što je rezultiralo sa pauzom i pijenjem na cjevčicu sledećih 6-10 sedmica. Mnogi su u ovom videli „blessing in disguise“ ili, što bi naš narod rekao, dok se jednom ne smrkne, drugom ne svane, a čak su i mnogi navijači Džetsa ovo videli kao „instant upgrade“ njihove ekipe. Bilo kako bilo, Džetsi će sezonu početi sa Ficom na najbitnijoj poziciji, a usput su ojačali i ekipu koja će da hvata loptu. Tu je pre svih Brendon Maršal, stara kuka iz Čikaga, čovjek koji sigurno ima u sebi još par sezona na poziciji prvog hvatača ekipe. Njegov dolazak će olakšati posao Eriku Dekeru, pouzdanom hvataču koji je imao nesreću da u svojoj karijeri hvata pasove od ne baš sjajnih kvoterbekova (s izuzetkom Meninga).

Trčanje će sigurno imati značajnu ulogu u Džetsima, doveli su Ridlija iz Nju Inglanda, koji se doduše oporavlja od teške povrede ligamenata, ali je zato na jednogodišnjem ugovoru. On ima problema sa čuvanjem lopte, ali zato je tu i Kris Ajvori, koji je prole godine svakako bio bolji od direktnog konkurenta, Krisa CJ2K Džonsona, čiji je odlazak jedan od boljih poteza Džetsa.

S druge strane, odbrana, koja je bila dobra, sad je toliko unaprijeđena da bi svaki rezultat ispod Top 5 bio razočarenje. Kao prvo, mnogi se slažu da su Džetsi sa šestog mjesta maznuli najboljeg igrača na draftu – Leonarda Vilijamsa. Čak ga nisu planirali gurati u vatru odmah, niti im je na toj poziciji trebao igrač, ali kako propustiti čoveka čije su predispozicije u domenu nestvarnog? Međutim, pojavio se problem sa Šeldonom Ričardsonom, jer je već dobio 4 utakmice suspenzije, a izgleda ga čeka još, tako da će Vilijams dobiti priliku da igra više nego što se nadao. Uz njega, tu su i Mo Vilkerson,  Dejmon Herison i par igrača koji bi mogli konačno da pokažu zašto su bili visoko kotirani na prethodnim draftovima (tipa Kopls) – poslednjih 7 pikova prve runde Džetsi su potrošili na igrače odbrane.

Ipak, najveće pojačanje jeste povratak po mnogima naboljeg igrača fudbala u istoriji Džetsa – Darela Revisa. „Revisovo ostrvo“ će biti ponovo u Njujorku, dok će sa druge strane ponovo biti njegov partner iz zlatnih dana – Antonio Kromarti. Uz sejftija Prajora koji će sigurno imati lakši posao, ovaj sekonderi će sigurno biti jedan od najjačih u ligi. To će dozovliti glavnom treneru i defanzivnom geniju da poziva kompleksne šeme protiv kojih nikom neće biti lako. AFC Istok je odjednom postala jedna od najgadnijih divizija, sa tri odbrane koje deluju zastrašujuće, uz Nju Ingland čiji napad je uvijek sjajan, a i odbrana ima svojih aduta.

Ipak, dok se sve u Džetsima slegne, dok se igrači uigraju, proći će dosta sezone a pozicija QB-a i dalje ostaje upitna, tako da ja ne vidim Džetsima neku veliku sreću. Ako se doguraju do egal rezultata, treba da budu srećni, mada im ja vidim maksimalno egal sezonu (8-8) i neka bolja vremena u narednim izdanjima.


Nju Ingland Pejtriots

Ključni dolasci: TE Skot Čendler, ED Džabal Šerd, WR Redži Vejn, DL Malkom Braun

Ključni odlasci: CB Darel Revis, CG Brendon Brauner, DL Vins Vilfork, RB Šejn Verin, RB Stevan Ridli

Ove godine je o Nju Inglandu pisano u svim mogućim medijima, čak i u onim koji nemaju nikakve veze sa američkim fudbalom, što se njima sigurno ne sviđa. Dok ovom pišem još uvek se ne zna konačna sudbina u vezi sa suspenzijom Brejdija zbog „Deflategate“ afere, odnosno nedovoljno naduvanih lopti. Ajde da pokušamo da se držimo fudbala, a sud šta odluči, odluči.

Već duže od decenije niko nije odbranio titulu u NFL. To je posljednji put baš i uspelo Patriotama. Ni ja ih ne vidim da to mogu da ponove, a ako ponove, onda se Bil Beličik i Tom Brejdi sa velikim šansama uključuju u razgovor o najvećim trenerima i igračima u istoriji. Da vidimo kako im stoji trenutni roster:

Sve zavisi od eventualne suspenzije Brejdija. Sva je prilika da će on početi sezonu, da li će i koliko biti na sušenju, to tek treba da se vidi. Brejdi je i dalje br. 1 i biće to dok ima volje za igrom, a zamjena u vidu Džimija Garopola ne izgleda toliko loše, tačnije on trenutno deluje kao jedan od boljih bekap QB-ova.

Većina ofanzivnih oružja od prošle godine se vraća u ekipu – mada je negdje u letu prošle sezone izvršena izmjena na poziciji beka trkača – Ridli je dospeo na listu povrijeđenih, a u tim se vratio Legaret Blaunt. On će i ove sezone biti RB #1, ali od Beličika je očekivati da će on i tu da miješa karte, jer su u rezervi Grej, Vajt i ko zna koga će još Bil da izvuče iz šešira.

Prva hvatačka opcija je i dalje Rob Gronkovski, bez ikakve sumnje najbolji TE koji trenutno igra ovu igru. Dodat mu je Skot Čendler, pouzdani tajt end Bafala, koji bi mogao da donese opciju više u crvenoj zoni. Na poziciji WR tu su Edelman, žilavi bivši QB, Brandon Lafel (neće početi sezonu) koji se dobro uklopio kao i Deni Amendola, tihi junak prošlogodišnjeg plejofa. Biće zanimljivo kako će Nju Ingland da koristi legendarnog Redžija Vejna, starog znalca iz duela sa Koltsima. Vejn je odavno u ozbiljnim godinama, ali važi za inteligentnog igrača koji će brzo da ukapira „playbook“ Patriota i mogao bi da bude zanimljivo oružje sa neke pozicije WR #4 ili #5.

Ofanzivna linija je upitna, jer se očekuje da dva mesta popune rukiji Šak Mejson i Tre Džekson, uz prošlogodišnjeg rukija na poziciji centra, Brajana Storka. Samo na spoljnim pozicijama igraju igrači sa reputacijom i iskustvom, Solder i Volmer.

Odbrana Nju Inglanda je prošle godine par puta izvukla napad kad su ovi upadali u kanal, ove sezone biće to mnogo teže, jer su ostali bez prva, pa može se reći i 3 kornerbeka. To znači da će se više očekivati od prednje sedmorke, gde Nju Ingland ne stoji loše. Tu su starosjedioci, vanjski defanzivni linijaši Džons i Ninkovič, uz novopridošle Šerda i Brauna, drafta prve runde, koji će pokušati da popuni rupu u odbrani protiv trčanja koju je ostavio odlazak Vinsa Vilforka (pass rush je u Nju Inglandu odavno prosječan). Lajnbekeri Nju Inglanda su možda njihovo najjače oružje, jer su tu iskusni Mejo, svestrani Hajtauer i možda fizički najspremniji igrač Nju Inglanda Džejmi Kolins. Problem za dalje je što dosta igrača je u izlaznoj godini ruki ugovora, pa se očekuje da ova godina bude „izborna“ u pogledu toga ko ostaje u Nju Inglandu.

Sekonderi je razlog za brigu na Žilet Stadionu. Pored heroja poslednjeg Superboula, Malkolma Batlera, ostatak CB pozicija popunjavaju uglavnom drugorazredni igrači ostalih klubova. To će pokušati da kompenzuje All-Pro sejfti u vidu Devina Mekortija, ali teško da će on sam moći da pokrije sve rupe.

Specijalni timovi Nju Inglanda su uvek bili njihova prednost, a oba šutera, i Gostkovski i čovek zadužen za pantove, Alen, važe za pouzdane.

Ipak, dok je Nju Inglandu na čelu Dart Vejder NFL-a, Bil Beličik, za njih nema zime. On uvijek nalazi način da prikrije nedostatke svoje ekipe, iskoristi prednosti i da izvuče najviše na konto mana protivnika. Ove sezone imaće u diviziji nikad jače odbrane, ali napadi tih ekipa još nisu na nivou Nju Inglanda. Biće čudo ako propuste plejof, bez obzira na suspenziju ili ne Brejdija.


Posljednje vijesti pak govore da je sudija oborio odluku komesara lige Gudela i da Brejdi neće propuštati utakmice ove sezone, a i da je Redži Vejn napustio ekipu. 

Нема коментара:

Постави коментар