петак, 11. септембар 2015.

Sezona 2015 - AFC Zapad

Nastavljamo sa najavom nove sezone pregledom AFC Zapad divizije.



San Dijego Čardžers

Prošla sezona: 9-7

Ključni dolasci: G Orlando Frenklin, WR Ostin Petis, WR Džejkobi Džons, DB Džimi Wilson, WR Stivi Džonson, CB Patrik Robinson, RB Melvin Gordon

Ključni odlasci: C Nik Hardvik, OLB Džaret Džonson,, RB Rajan Metjuz, CB Šaris Rajt, S Marcus Gilkrajst, , WR Edi Rojal, OLB Dvajt Frini, T Brajs Kvigli, G Čad Reinhart

Ekipa San Dijega odavno važi za kvalitetnu, jaku ekipu, jedno vrijeme su važili i za ekipu koja igra najbolje kad je najpotrebnije (decembar), ali nikako da naprave onaj odlučujući korak, da zaigraju ozbiljno u plejofu. Ovo je treća sezona glavnog trenera Majka Mekoja na čelu kluba, i on ima 9-7 u obje sezone, i to je tačno rezultat koji najbolje opisuje San Dijego.

Čardžersi su u ovoj vansezoni pokušali da pokrpe rupe tamo gde je i bilo najviše bušno, a to je na poziciji ofanzivne linije. Ponudili su sjajan ugovor najboljem linijašu Bronkosa, Orlandu Frenklinu, i popravili svoju a oslabili ekipu direktnog konkurenta iz divizije. Uz njega, pokupili su i Barksdejla iz Remsa, koji je bolji u dijelu koji se odnosi na trčanje nego u zaštiti QB-a.

Na draftu, prva pozicija koju su Čardžersi popunili je bila pozicija raning beka i na nju su doveli zamenu za Rajana Metjuza, Melvina Gordona sa Univerziteta Viskonsin, čovjeka sa izuzetnim potencijalom. Uz njega, tu je i Dani Vudhed, RB koji je bolji za kratke pasove. Biće dobrog trčanja u SD ove sezone, kad uzmemo u obzir da je QB Rivers dobio nekoliko novih saigrača na poziciji WR koji će mu sigurno olakšati posao i odvlačiti pažnju odbrane sa trčanja. Stigli su Džejkobi Džons, solidan hvatač iz Baltimora i Stivi Džons, nekad prvi hvatač Bafala. Oni će pokušati da nadomjeste odlazak Edija Rojala. Ipak, prva opcija trebalo bi da bude Kinan Alen, igrač koji ulazi u treću sezonu i od kog se očekuje da ponovo bljesne nakon poznatog „pada u drugoj sezoni“. Tu je i veteran Malkom Flojd, koji je već godinama čovjek od povjerenja Filipa Riversa.

Naravno, ne treba zaboraviti čovjeka koji je siguran budući stanovnik Kuće slavnih, Antonija Gejtsa na poziciji TE. Nedostaje mu jedno TD hvatanje da zaokruži stotku, i sigurno će i sa 35 godina biti jedan od „osigurača“ Filipa Riversa.
Da vidimo kako stvari stoje sa druge strane: Odbrana SD je bila poput g. Džekila i mister Hajda. Prošle godine bili su katastrofalni u zaustavljanju trčanja – bili su 26. po broju dozvoljenih jardi (1986) a trkačima su dozvoljavali 4,5 jardi po nošenju, uz 11 TD. S druge strane, bili su četvrta odbrana protiv pasa u ligi, dozvoljavali su svega 214 jardi kroz vazduh po utakmici.

Odbranom komanduje sejfti Erik Vedl, čovek sa njuhom za loptu ali i dovoljno čvrst protiv trčanja, a pozadi će mu još pomagati Brendon Flauers, sjajni CB kao i nadamo se dovoljno oporavljeni (od povrede ramena) Džejson Veret. Sekonderi San Dijega jeste bolji dio odbrane, ispred nastaju problemi.

LB Donald Batler je doživio sudbinu mnogih pre njega, da je nakon potpisivanja jakog ugovora jednostavno upao u rupu. Prošle sezone bio je jedan od najgorih LB, a iza njega su još uvek na pro nivou nedokazani Manti Teo, neprovjereni LB Vilijams i još neka ne tako zvučna imena. U prednjoj liniji su, kao što smo rekli, loši igrači protiv trčanja, među kojima su Kendal Rejes, a ni pass rush nije blistao, na čelu sa Kori Ligetom (samo 26 sekova cele sezone za cijelu ekipu).

Nekako se čini da se ekipi San Dijega opet smiješi jedna 9-7 sezona. Suviše je nepoznanica ili sumnjivih dijelova ekipe da bi mogli da se nađu u plejofu, pogotovo nakon što su se neke AFC ekipe solidno pojačale. Biće dobrih izdanja, ali biće i onih raspada sistema kojima je San Dijego sklon poslednjih sezona.


Kanzas Siti Čifs

Ključni dolasci: WR Džeremi Meklin, S Tajvon Branč (Via FA), DB Ron Parker, G Ben Grubs, CB Markus Peters

Ključni odlasci: WR Dvejn Bouv, C Rodni Hadson, ILB Još Mauga, TE Entoni Fasano, WR Doni Ejvori

Ovo je treća sezona simpatičnog Endija Rida, jednog od najcenjenijih i najiskusnijih trenera lige, na čelu ovog kluba, i progres je evidentan, pogotovo na strani odbrane.

U napadu, glavna promjena je ta što su umesto Dvejna Bouva doveli Džeremija Meklina iz Filadelfije na poziciji prvog hvatača, i to je promjena na bolje, definitivno. Ono što je njihov problem jeste taj što je Aleks Smit „ziheraš“ koji je, prema statistici koja je dostupna, bio QB koji je bacao ubjedljivo najmanje pasova ka svojim hvatačima (oko 40%) dok je ostatak rasporedio na TE i na RB na ravne časti. Naravno, tome ide u prilog i činjenica da je prošle sezone imao jednu od najgorih hvatačkih ekipa u ligi, ali on nije poznat kao neko ko ima običaj da „pusti ruku“. Videćemo kako će to da izgleda sa Meklinom. Jer, ne zaboravimo, prošle sezone hvatači Kanzas Sitija su uhvatili 0 TD pasova! Srećom po navijače Kanzas Sitija, na TE je Travis Kelce, jedan od najtalentovanijih igrača na toj poziciji.

S druge strane, treba očekivati da glavni bek trkač Džamal Čarls povuče, i kao hvatač i kao RB, iako ulazi u, za svoju poziciju uslovno rečeno, zrele godine (28) i već vuče neke probleme sa povredama.  Čifsi se malo i kockaju s njim, jer iza njega na listi se nalaze ipak ispodprosječni raning bekovi.

Jedan od problema za napad Kanzas Sitija jeste odlazak centra Rodnija Hadsona, koji je postao najplaćeniji centar lige kada su mu Ouklend Rejdersi dali 44,5 miliona dolara za 5-godišnji ugovor. Biće teško bilo kome da nadoknadi njegovo odsustvo, a kako sad izgleda, taj teret će pasti na pleća Erika Kuša, igrača kojeg su Čifsi draftovali ove sezone u 6. rundi.

Odbrana je ono što je snaga ovog tima, pogotovo njihov pass rush. Džastin Hjuston je sam imao učinak od 23 seka, 8 QB udaraca i 56 puta je „požurio“ protivničkog kvoterbeka. Uz njega je i Tamba Hali, tip sa imenom koje više pristaje nekom junaku iz filma „Kralj lavova“, takođe solidan pass rusher. Uz to, imaju sjajnog CB u vidu Šona Smita. Problem Kanzas Sitija je odbrana protiv trčanja. Protiv pasa bili su druga odbrana lige po dozvoljenim jardima, ali protiv trčanja u istoj kategoriji su bili 28.
Glavno pitanje ove godine za Čifse jeste: Da li mogu konačno da skinu sa trona AFC Zapad divizije Denver i Meninga? Ovo jeste malo nefer prema Čifsima, ali zapravo ovdje se više pitaju Bronkosi. Ako oni budu na nekom očekivanom nivou, i ako Mening bude onaj pravi, opet će Čifsi da izvise za plejof. Srećom, nećemo dugo čekati na njihov prvi sudar, on je zakazan za 17. Septembar na Arouhedu u Kanzas Sitiju, jednom od najnegostoljubivijih terena u ligi. Taj meč bi mogao da odredi dosta toga po pitanju ove sezone u AFC Zapadu.



Ouklend Rejders

Prošla sezona: 4-12

Ključni dolasci: WR Amari Kuper, WR Michael Krebtri, C Rodni Hadson, DT Den Vilijams, LB Kurtis Lofton, S Nejt Alen, LB Malkolm Smit, RB Trent Ričardson

Ključni odlasci: S Tajvon Branč, DE LaMar Vudli, DE Antonio Smit, WR Džejms Džons, RB Moris Džons Dru, C Stefen Višnjevski, RB Daren MekFaden, DT Pat Sims

I fenjer je za ljude, neko i njega mora da dobije, mali je problem taj što su se u Ouklendu navikli na tu ulogu i što se svake godine uspešno samopovrijede nekim glupostima, što uprave što igrača, pa im to često pomogne u osvajanju tog fenjera. U posljednje tri sezone su uspjeli da skupe 11 pobeda uz 37 poraza, što je za nekad uspješnu franšizu poražavajuće. Još jedan podatak koji govori koliko su propali jeste da u poslednjih 12 sezona nisu imali ni jednu sa pozitivnim rezultatom na kraju.

Naravno, ovakve „uspješne“ sezone su proizvod čak osmorice trenera u posljednjih 13 sezona, tako da se u ovu sezonu 2015 ulazi sa devetim trenerom. Doveden je Džek Del Rio, trener prosječne biografije i prosječnih rezultata kao HC Džeksonvila, koji stiže sa pozicije defanzivnog koordinatora Bronkosa, gdje je radio sa grupom mnogo talentovanijih igrača, ali i bio sa mnogo većim pritiskom očekivanja.

Ni ostatak trenerske ekipe ne uliva povjerenje da će ovo biti čudesna sezona preporoda Ouklenda – na mesto OC je doveden Bil Masgrejv, bivši trener QB-ova u Filadelfiji, nekad i sam saradnik Del Rija u Džeksonvilu, a odbranu će voditi Ken Norton Junior, trener lajnbekera Sijetla, sa pedigreom da dolazi iz jedne od najboljih odbrana poslednje decenije.

Na najvažnijoj poziciji Rejdersi odavno nisu imali pravo rješenje. Prošle godine su u vatru gurnuli rukija Dereka Kara i rezultat je bio polovičan. I dalje je upitno da li je on „taj“ QB kojeg Ouklend čeka već deceniju. Prošle godine nije to bila neka spektakularna sezona za njega, ali ruku na srce nije ni imao s kim da igra. Ove sezone dosta toga će biti jasnije, jer mu je ako ništa drugo doveden hvatač koji bi mogao da bude jedan od najboljih u ligi. Ouklend je investirao 4. pik u Amarija Kupera, sjajnog hvatača sa koledža Alabama. Njemu će pomagati Majkl Krebtri, nekad perjanica San Franciska, ove godine će biti u ulozi WR#2 u Ouklendu. Samo njih dvojica dižu napad na jedan novi nivo.

Na poziciji RB stvari su malo manje jasne. Otišao je simbol Ouklenda u poslednjih nekoliko sezona, RB MekFaden, ali nešto je moralo da se mijenja. Uz njega, otišao je i Moris Džons Dru, sitni i eksplozivni raning bek koji je svoje dane slave ipak proveo u Džeksonvilu, dok će mu ova sezona (i poslednja u karijeri) u Ouklendu ostati u lošem sjećanju, jer je skupio 96 jardi u 43 nošenja. Tužan kraj jedne velike karijere. Kao zamene su došli potceijnjeni Roj Helu, nekad skupo plaćen i visoko kotiran Trent Ričardson, ali pozicija prvog RB je namenjena Lataviusu Mareju, koji se nametnuo krajem prošle sezone. Treba očekivati napredak u segmentu trčanja, jer je prošla sezona bila katastrofalna, tačnije bili su najgori u ligi (1240 jardi). Često su jurili rezultat pa su zbog toga i imali najmanji broj pokušaja trčanjem (21,1 po utakmici). Treba očekivati i bolja izdanja ofanzivne linije, Rodni Hadson je bolji igrač od igrača kojeg je zamenio, Višnjevskog.

Odbrana i nije bila toliko tragična kao u sezoni 2013, i nadati se je da mogu da napreduju dalje. Doveli su par igrača čiji uticaj bi mogao da se osjeti odmah. Odbranu će i dalje da nosi Kalil Mek, treći pik prošlogodišnjeg drafta, lajnbeker koji radi sve u odbrani, a pogotovo je opasan u pass rushu. Solidnu podršku i zamjenu je dobio u vidu Malkolma Smita i Kurtisa Loftona.

Ispred njih je defanzivna linija koja je bila jedna od svjetlijih tačaka inače loše prošle sezone, iako ima igrača od kojih se očekivalo više, poput Džastina Taka, koji nije uspeo da ponovi sezonu iz Džajantsa.

Sekonderi čine kornerbekovi DJ Hejden, takođe svojevremeno visok pik na draftu (12.) i Trevis Keri, a pokrivaće ih 38-godišnji Čarls Vudson za kog je upitno koliko svježine ima u nogama.


Teško će i ove sezone u ovako jakoj diviziji Rejdersi uspjeti da se pomjere sa posljednjeg mesta, ali čini se da stvari idu u boljem smjeru. Nadati se da će taj trend nastaviti nekoliko sezona, bez velikih potresa, jer je jasno da nema šanse za neka instant rešenja, a problem glavnom treneru je taj što je uprava pod pritiskom rezultata ali i nekih drugih pitanja poput eventualnog izmještanja franšize. 


Denver Bronkos

Prošla sezona: 12-4

Ključni dolasci: OLB-DE Šejn Rej TE Oven Daniels, S Darian Stjuart , DE Vens Voker, OG Šeli Smit, DL Antonio Smit

Ključni odlasci: TE Džulius Tomas, OL Orlando Franklin, DT Terans Najton, S Rahim Mur, WR Ves Velker, LB Nejt Irving, TE Džejkob Temi, C Vil Montgomeri

Glavne promjene u Denver Bronkosima ove sezone jesu na mjestima u stručnom štabu. Bronkosi su ekipa koja je dovođenjem Pejtona Meninga prije par sezona jasno stavila do znanja da ide na titulu „sad i odmah“ i ništa ispod toga nije se ni očekivalo od bivšeg trenera Džona Foksa i defanzivnog koordinatora Džeka Del Rija (pomenuo bih i ofanzivnog koordinatora Adama Gasa, ali ta pozicija pored živog Meninga na terenu maltene je bespotrebna, Gas je mlađi i po godinama od Pejtona, a zna se ko je pozivao sve akcije u napadu).

Nakon što su ih Sijetl Sihoksi pre dve godine razmontirali u Superboulu XLVIII, a nakon toga Endru Lak s Koltsima u direktnom susretu sa svojim prethodnikom izbacio iz plejofa, Džon Elvej, legenda Bronkosa i GM ekipe je odlučio da prodrma ekipu i zahvali se Foksu na saradnji, nakon 46-18 u regularnoj sezoni i 4 uzastopne divizijske titule u 4 provedene godine. Na svakom drugom mjestu to bi bio rezultat koji bi treneru donio bar novi petogodišnji ugovor, ali ne i u Denveru.

Umesto Foksa na mesto glavnog trenera došao je Geri Kubijak, a odbrana je prepuštena jednom od najcjenjenijih defanzivnih koordinatora u ligi, Vejdu Filipsu, a ovaj dvojac je svojevremeno sarađivao u Hjustonu. Najveće pitanje ove sezone u vezi sa Bronkosima jeste: Kako će se uklopiti Kubijak i Pejton Mening, i koji će Pejton početi sezonu – onaj zdravi koji u rukama ima 50 TD pasova po sezoni ili onaj s kraja prošle sezone koji je koštao Bronkose prolaska dalje, sa poslkedicama od povrede i operacije vrata i nekom sumnjivom povredom koju su mnogi prepoznali u čudnoj mehanici bacanja lopte koju su vidjeli kod Pejtona.

Naravno, u Denveru sve kreće i sve se završava od Meninga i njegovog stanja (38 godina je časnoj starini) ali hajde da vidimo šta ima i u drugim linijama ove ekipe.

Na poziciji trkača je CJ Anderson, momak koji je imao fantastičan završetak sezone (koji je koincidirao sa opadanjem kvaliteta bacanja Meninga) i on je uzdanica Bronkosa iz „backfielda“, plus je izuzetno mlad tako da se od njega očekuju odlična izdanja. Uz njega ide i Monti Bol, dobar bekap RB.

Kombinacija Dejmarijusa Tomasa i Emanuela Sandersa na poziciji WR je nešto što svaki trener, QB i navijač mogu sanjati. Nema puno boljih 1-2 u celoj ligi, a cifre od prošle godine (zbirno oko 210 hvatanja, preko 3000 jardi i 20 TD) djeluju zastrašujuće. Iza njih je još jedan momak koji obećava i koji je komplementaran ovoj dvojici, a to jeKodi Latimer, koji je više prijetnja u crvenoj zoni sa svojom snagom i fizikalijama, a obzirom da više nema Džulijusa Tomasa, treba očekivati više pasova u njegovom pravcu. Zbog odlaska Tomasa u toplije krajeve za bolju platu (Džeksonvil, Florida) Kubijak je zovnuo jednog od njegovih vjernih vojnika iz vremena u Hjustonu, tajt enda Ovena Danijelsa. Prošlu sezonu je bio solidan u Baltimoru, a ove će biti isto tako dobar, koliko mu godine (33) i zdravlje dozvole. Odlazak Vesa Velkera, nekad najboljeg slot hvatača lige, ne bi trebalo da se osjeti.

Ofanzivna linija je sumnjiva, slaba je tačka ove ekipe, pogotovo nakon odlaska Orlanda Frenklina u San Dijego i smeštanja Rajana Klejdija na listu povrijeđenih, što znači da se neće vraćati ove sezone. Njih dvojica su sigurno bili najbolji ofanzivni linijaši prošle sezone i njihov nedostatak će se osjetiti.

S druge strane, koliko je dobar napad, odbrana Denvera je možda bolja nego li njihove kolege s druge strane lopte. Pomislite samo na protivničke QB-ove kad preko puta vide Damarkusa Vera i Vona Milera zajedno. Uz dobra izdanja igrača koji su iza njih, to je pass rush među top 5 u ligi. U zadnjem polju je sjajni Akib Talib, kao i jedan od najboljih CB-ova u ligi, Kris Heris i uz Pro boul sjeftija TJ Vorda čini jednu od najboljih sekonderi linija AFC konferencije. Nešto slabiji segment odbrane je ona u sredini, koja zaustavlja trčanje protivnika.

Nema zbora da ako zdravlje posluži čiču Pejtona da ćemo ga ponovo gledati u plejofu, vrlo vjerovatno sa pozicije najbolje ekipe AFC konferencije, a prilično sigurno sa pozicije osvajača matične AFC Zapad divizije.



Нема коментара:

Постави коментар