четвртак, 24. септембар 2015.

Sezona 2015 - Week 2

Pregled drugog kola

OK, znam, nisam prvo obradio, kasnim sa uvodom, bio sam na godišnjem i bolovanju. Ko hoće, neka prašta. No, da vidimo mi šta smo imali ovo kolo.


Četvrtak
Denver 31 - 24Kansas City

Nedjelja
New England  40 - 32 Buffalo
Arizona  48 - 23 Chicago
San Diego 19 - 24 Cincinnati
Tennessee 14 - 28 Cleveland
Detroit 16 - 26 Minnesota
Tampa Bay 26 - 19  New Orleans
Atlanta 24 - 20 NY Giants
San Francisco 18 - 43  Pittsburgh
St. Louis 10 - 24 Washington
Houston 17 - 24 Carolina
Baltimore 33 - 37 Oakland
Miami 20 - 23 Jacksonville
Dallas 20 - 10 Philadelphia
Seattle 17 - 27 Green Bay

Ponedjeljak
NY Jets 20 - 7 Indianapolis


Elem, Denver je izboksovao, ali bukvalno, pobjedu na gadnom gostovanju, na bunjištu direktnog konkurenta. Odbrana Denvera djeluje kao „real deal“, napad se pokreće, ali ovo je bila jedna čudna utakmica u kojoj su Čifsi bili veoma blizu pobjede, naime, Čifsi su poveli 24-17 na 2:27 do kraja, a onda je prvo napad Denvera izjednačio na 37 sekundi do kraja a potom je odbrana prvi sledeći napad Kanzas Sitija pretvorila u tačdaun nakon fambla Džamala Čarlsa.
Nije ovo bilo neko spektakularno izdanje niti jednog napada, Mening je imao i pick six (presječen pas vraćen za TD) a Aleks Smit dvije presječene lopte, Mening se i dalje muči sa dužim pasovima (najduži pas koji je bacio je 22 jarda ka Tomasu), u prosjeku je imao 5,7 jardi po pasu, uz očajno trčanje (ukupno 61 jard, CJ Anderson je imao mizernih 2,2 jarda po nošenju) i dalje je to sve kilavo ali to ne sprečava neke komentatore da tvrde da se Pejton „vratio“. Srećom po njih raspored im ide na ruku (u sledeća četiri kola idu Denveru, Ouklendu i Klivlendu a čekaju Minesotu) tako da imaju vremena da se malo dotegnu u napadu.
S druge strane KC je odigrao onako kako se od njih očekuje, Aleks Smit je odigrao svoju klasičnu partiju (16/25,  191 jard, 0 TD 2 INT) a nesretni Čarls je ispao krivac za poraz iako je on jedini bio na visini zadatka (21trčanje,  125 jardi,   6.0 jpt, 1 TD). Ipak, tri izgubljena fambla (od toga 2 Čarls) i ta presječena lopta su previše poklona tako da je poraz bio neminovan. Čifse čekaju dva gadna gostovanja (Grin Bej i Sinsinati) tako da je scenario u kom prvu četvrtinu sezone dočekuju sa 1-3 vrlo vjerovatan, a ovaj poraz ima da ih boli još dugo.

Nju Ingland je, da se ne zadržavam previše, razgazio jednu od odbrana koje su bile najavljivane kao „top 5“, Reksu Rajanu se trash talk opet obio o glavu. Ekipa mu je nedisciplinovana, QB mu je bio očajan (cifre koje je ostvario su došle nakon što je odbrana NE prešla u „safe mod“), bio je sekovan osam puta, Patriote imaju novog passing RB, Diona Luisa (nasljednik Vudheda i Verina), uz standardno dobre Gronka, Edelmana, tu je Amendola, čeka se i La Fel, Brejdi je dobar kao i uvijek (466 jardi, 4 TD, favorit za najboljeg napadača sedmice), brzo oslobađanje lopte, OL mu je skrpljena ali je uradila posao, Beličik nadmudrio Reksa. Patriote i dalje favoriti iako je odbrana tanka (čak i protiv trčanja, uz već poznate muke sekonderija), uz probleme Denvera, Koltsa, Baltimora, pobjedu nad Pitsburgom i direktnim konkurentom iz divizije, čine se kao najozbiljnija ekipa trenutno u AFC, a ide im i par lakših utakmica protiv grogi protivnika (kući Džeksonvil, gostovanje Dalasu koji je ostao bez Romoa/Roma).

Medvjedi iz Čikaga su trenutno ekipa u najvećem problemu, i prije povrede Katlera bili su tanki (iako je Džej ušao dobro u ovu utakmicu) a sad pod vođstvom Klausena lagano mogu da počnu da razmišljaju o dobrom pozicioniranju za sledeći draft. Arizona ih je dobila sigurnom igrom Palmera, Leri Ficdžerald je podsjetio na stare dane (3 TD), usput je odbrana donijela jedan TD, kao i specijalni timovi. Arizona je u ovoj utakmici bila prava izbalansirana ekipa i biće tvrd orah svakom  na kog naiđu. Sledeće kolo čekaju San Francisko, prilika da se ode na 3-0. Medvjedi idu ranjenom Sijetlu koji će gledati da se isčupa iz bule razbijanjem Čikaga.

Braunsi su poveli 21-0 na čelu sa Džonijem Manzelom i priveli utakmicu kraju. Manzel, Džoni Fudbal je bacao 7/15 i 2 TD pasa, uz 30 trčanja nije to bila neka ofanzivna predstava Klivlenda i ja i dalje ne nasjedam na hajp u vezi ovog momka. Uz jedan pant vraćen za TD, bilo je to dovoljno da se arhiviraju Tenesi Tajtensi, koji nisu uspjeli da ponove partiju iz prvog kola, prvenstveno Mariota (21/37, 257 jardi, 2 TD ali i dva izgubljena fambla). Jesu obje ekipe na 1-1, ali ne vidim ja tu neku ozbiljnu ulogu ni za jednu od ove dvije ekipe, bar ne ove sezone).

Detroit je u velikim problemima, počev od ofanzivne linije zbog čije je očajne igre Metju Staford dobio solidne batine, a nedostatak trčanja je natjerao Staforda da pokuša pas 53 puta, a iz tolikog držanja lopte naravno da će da uslijedi dosta sekova, požuravanja i udaraca. Odbrana više nije onako zastrašujuća, osjeti se nedostatak Suha protiv trčanja, što je iskoristio povratnik Adrijan Piterson da pregazi Detroit (29 trčanja, 134 jarda). To je iskoristio QB Bridžvoter da bude efikasan prilikom pasa (14/18, 153 jarda, 1 TD a dodao je i jedan TD trčanjem). Detroitu dolazi Denver a Minesota čeka San Dijego u jednom od zanimljivijih mečeva sledećeg kola.

Tampa Bej je iskoristio probleme Nju Orleansa da ubilježi prvu pobjedu, a prvi pik ovogodišnjeg drafta Džamejs Vinston da popravi samopouzdanje nakon očajnog debija u pro fudbalu. U Nju Orleansu je odigrao jednu sigurnu utakmicu (14/21, 207 jardi, 1 TD 0 INT) uz 139 jardi trčanjem, od kojih je 23 bilo njegovo djelo što je bilo dovoljno da se prevaziđu bolno jalovi Sejntsi, koji su imali očajno trčanje (a pasove je hvatalo čak 10 igrača) a usput se i QB Bris povrijedio. Pred Sejntsima su teška vremena, a gostovanje rivalu Karolini u sledećem kolu moglo bi da bude bolno iskustvo. Tampa ide na megdan Hjustonu.

Njujork Džajantsi su još jedna od ekipa koja ima skor 0-2, što je ispod očekivanja. Nakon budalaština u prvom kolu, u drugom su naišli na raspoložene Falkonse, mada su i protiv njih imali vođstvo od 20-10 koje su uspjeli da izgube, jer su raspadi u drugom poluvremenu trejdmark Džajantsa. Nije im pomogla ni fantastična partija Odela Bekama Juniora, koji je uhvatio pasove za 146 jardi i jedan TD. S druge strane je bio isto tako dobar Hulio Džouns, koji je uhvatio 135 jardi u 13 hvatanja. Jednostavno, problemi OL i odbrane Džajantsa su evidentni, kako će i da li će se izvući vidjećemo u sledećem kolu protiv Vašingtona. Atlanta ide na megdan Dalasu, koji se iznenadno našao u problemima, a obje ekipe ulaze sa 2-0 u taj duel.

Pitsburg je SF Fortinajnerse riješio još u prvom poluvremenu (29-3) tako da je statistika ovdje varljiva. Ispada da je Kapernik odigrao neku dobru utakmicu, ali zapravo dosta toga je stiglo u „garbage time“. S druge strane, Rotlisberger je bio fenomenalno efikasan, gdje je iz 27 pasova pogodio 21 put za 369 jardi (13,7 po pasu) i 3 TD. Od toga je Antonio Braun uhvatio 195 jardi i 1 TD pas. Sve ovo je učinjeno bez dva bitna igrača, Laveona Bela i Martavisa Brajanta, koji su bili suspendovani. Karlos Hajd nije ponovio partiju iz prvog kola, ali je i dobio udarac u glavu pa je presjedio dobar dio utakmice. Treba istaći da je Kapernik bio sekovan 5 puta dok Rotlisberger nije bio u ovoj neprijatnoj situaciji niti jednom. SF ide Arizoni, Pitsburg Sent Luisu.

Vašington se protiv Sent Luisa odlučio na taktiku trošenja vremena, čuvanja lopte, trčanja i sigurnih pasova. 38 minuta posjeda naspram 22, 182 jarda trčanjem (fantastični Met Džons sa 123 jarda iz 19 nošenja uz dva TD), Kirk Kazins je pogodio 23 od 27 pasova, odlična OL, bio je recept dovoljan za pobjedu protiv blijedih Remsa koji nisu uspjeli ponoviti izdanje iz prvog kola kad su dobili prošlosezonske finaliste Sijetl. U sledećem kolu dolazi im napadačka mašina zvana Pitsburg, a Vašington ide uzdrmanim Džajantsima.

Hjustonova odbrana više nije strah i trepet lige, a nju je propisno razbio Kem Njutn, koji je pored prosječnog bacanja (18/37 za 195 jardi, 2 TD pasa i 1 INT) bio i najbolji trkač svoje ekipe (76 jardi u 10 nošenja). Hjuston se sveo na jednodimenzionalni napad (58 bacanja za Maleta, koji je zamijenio Hojera, od kojih je ovaj pogodio 27 za skromnih 244 jarde) uz 61 jard iz 23 trčanja. Jesu lajnbekeri Karoline odlični, na čelu sa Kiklijem, ali ove ofanzivne muke Hjustona će biti lak zadatak i za slabije odbrane. Hjuston čeka Tampu, a Karolina ranjeni NO.

Sudar Ouklenda i Baltimora je bio susret dvije loše odbrane gdje je letjelo perje na sve strane. Na utakmici smo vidjeli samo 4 panta, po dva sa svake strane. Derek Kar, QB Ouklenda i Džo Flako, QB Rejvensa imali su gotovo identičan učinak, oba su imala više od jednog raspoloženog hvatača (Ouklend 2 sa preko 100 jardi, a Baltimor 3 preko 88 jardi) i ovdje su bukvalno sitnice odlučivale o tome ko će biti pobjednik, i sreća je za Ouklend da su imali posljednji napad koji je 26 sekundi prije kraja pogodio Seta Robertsa za TD. Baltimor je u problemima (0-2), ostali su i bez Terela Sagsa, odbrana im je porozna, a u sledećem kolu čekaju divizijskog rivala koji je u sjanoj formi – dolazi im Sinsinati sa skorom 2-0. Ouklend gostuje Braunsima.

Džeksonvil je izveo jedno od većih iznenađenja, dobili su Majami koji je bio najavljivan kao potencijalni učesnik plejofa. Međutim, izgleda da su se već pojavili neki problemi unutar Majamija, konkretno sa megaplaćenim Suhom, koji se izgleda malo pokačio sa ostatkom odbrane, koja je bila očajna na ovom susretu (nisu imali niti jedan sek ni INT). Dosta grešaka i nediscipline u odbrani koštalo je Majami ovog poraza, napad čak i nije bio loš – Tanehil je bacao solidno – 30/44, 359 jardi, 2 TD bez presječenih lopti. Ipak, trčanje Majamija je bilo očajno, Džeksonvil je iskontrolisao utakmicu i zasluženo pobijedio. Sad idu na Žilet stadion Nju Inglandu, dok će Majami da se vadi kući protiv Bafala.

Dalas je dobio sramotno lošu Filadelfiju, ali je na duže ostao bez Roma, što je udarac za ovu ambicioznu ekipu. Uz činjenicu da su na duže ostali i bez Deza Brajanta, to ih stavlja u vrlo neugodnu situaciju. Odbrana je zaustavila bivšeg saigrača RB Demarka Mareja, a u njihovom poslu pomogao im je i poslovično nepouzdani Sem Bredford koji je prodao tri lopte (2 presječene i jedan fambl). Uglavnom, očajan napad Filadelfije je zaslužan što se ekipa pridružila grupi timova koji su ušli u sezonu sa visokim očekivanjima a trenutno imaju 0-2 skor. Sad idu na megdan povampirenim Džetsima (2-0) koji imaju sjajnu odbranu, a Dalas čeka takođe neporaženu Atlantu.

U derbiju kola Aron Rodžers je udario na već nekoliko sezona jednu od najboljih odbrana lige. I izašao kao pobjednik, iako bez Džordija Nelsona, mada prekoputa nije bilo ni sejftija Kema Čenselora, koji nije igrao jer pregovara oko produžetka ugovora. Odbrana GB je zaustavila Maršona Linča (15 nošenja, 41 jard). Nikad nisam bio jedan od onih koji misle da je Rasel Vilson elitni QB, dosta toga je iznio nogama na ovoj utakmici, ali što se pasa tiče nije briljirao (19/30, 206 jardi, 2 TD i jedna presječena lopta). I Sijetl je na 0-2, napad je opet problematičan, ali ipak je ovo šampionska ekipa, izvući će se, sledeće kolo im dolazi najgora ekipa lige, Čikago. GB čeka Kanzas Siti na Lembu.

Što se utakmice Indijanapolis-Nju Jork Džetsi tiče, jednostavno ne može se prodati pet lopti i očekivati pozitivan ishod. Endru Lak je još jednom pokazao sve svoje mane, to da je pod pritiskom još uvijek daleko od najboljih QB-ova lige, za 4 gubitka posjeda on je lično odgovoran (3 presječena pasa i 1 fambl). Odbrana Džetsa je dotegnuta, Revis i Kromarti su na nivou najboljih partija, a povred TY Hiltona je samo dodatno odmogla Koltsima. I oni su na 0-2, iako sam i ja potrčao da ih proglasim za jednu od najboljih ekipa, kojoj je napad dovoljan da pregazi većinu protivnika. Ipak, kad ih stisne dobra odbrana, izađu na površinu svi problemi. Sad idu Tenesiju u utakmici koju moraju dobiti, dok Džetsi čekaju jedan od najlošijih napada ove sezone, Filadelfiju, i imaju mogućnost da u sezonu započnu bolje od očekivanog.


Нема коментара:

Постави коментар