недеља, 22. јануар 2012.

Najava finala Konferencija - Finale AFC - Nju Ingland vs. Baltimor, nedjelja 21h



Stigao je dan finala konferencija, a ovo je osvrt na drugi susret, koji se igra na Istočnoj obali, na Žilet stadionu u Foksborou, Masačusets. Sastaju se prvi nosilac AFC, Nju Ingland Pejtriotsi i drugi nosilac, Baltimor Rejvensi. Očekuje se žestok fudbal, jedan od najboljih napada (neki bi rekli i najbolji) lige protiv jedne od najboljih odbrana lige.

Biće ovo osmi susret ove dvije ekipe u istoriji. Pejtriotsi u ukupnom skoru vode 6-1, što bi ih, u pogledu tradicije, možda i stavilo u ulogu favorita. Ali... Jedini susret koji su ove dvije ekipe odigrale u plejofu, dobio je Baltimor. Sve pobjede Nju Inglanda su došle u regularnoj sezoni. Takođe, ovu pobjedu je Baltimor izvojevao na Foksborou, što je u tmo trenutku bilo nešto nezamislivo, da Tom Brejdi izgubi plejof utakmicu kod kuće. I dalje je izuzetno teško pobijediti Patse na njihovom terenu, ali Baltimor ih je načeo i uzdrmao tom pobjedom od 33-14 u vajld kard meču sezone 09/10. Taj meč je počeo tako što je u prvom posjedu Baltimor postigao TD trčanjem Reja Rajsa od 83 jarde, potom poveo 24-0 i za Patriote nije bilo više nikakve šanse. Treba napomenuti da su Patriote taj meč igrale bez svog glavnog ofanzivnog oružja te sezone, WR Vesa Velkera. Sad, ove sezone, situacija je sasvim drugačija.

Ove sezone, Patriote imaju najnezaustavljiviji napad u cijeloj ligi. To se uglavnom bazira na napadu pasom i to preko duple tajt end prijetnje oličene u dva fantastična igrača koji igraju svoje druge sezone u profesionalnoj karijeri. Govorimo o Robu Gronkovskom i Aronu Hernandezu. Gronkovski je oborio brojne rekorde NFL-a za igrače na poziciji TE, a usput svojim fizičkim karakteristikama predstavlja i sjajnog blokera, dok sa druge strane Aron Hernandez je igrač koji može da igra na gotovo svakom mjestu u napadu, čak se u posljednje vrijeme postavljao i kao fulbek ili bek trkač u formacijama NE.

Opet, s druge strane imamo super iskusnu odbranu Baltimora, predvođenu igračima koji će sigurno ući u Hall of Fame, Kuću Slavnih NFL-a, a neki od njih predstavljaju igrače koji će biti predmet svakog razgovora kad se bude pričalo o najboljim igračima u istoriji NFL-a na određenoj poziciji. Govorim o lajnbekeru Reju Luisu, čovjeku koji jedini od igrača Baltimora je učestvovao u jedinom osvajanju Superboula od strane Rejvensa prije 12 godina, čak je i bio MVP tog susreta. Iza njega na poziciji sejftija igraće Ed Rid, jedan od najinteligentnijih odbrambenih igrača, čovjek sa fantastičnim osjećajem za loptu, takođe budući član Kuće Slavnih. Pored njih dvojice, odbrana Rejvensa je popunjena izuzetnim atletama dovoljno iskusnim da ne podlegnu pritisku, poput Halotija Ngate, vjerovatno najboljeg unutrašnjeg defanzivnog linijaša, Terela Sagsa, noćne more svakog QB, Bernarda Polarda (koji već nosi na duši nekoliko povreda igrača Nju Inglanda), Lardarijusa Veba. Veliki problem za svaki napad.

Osvrnuo bih se na ključne momente koji će odlučiti ovaj meč, tj. šta bi bilo ono što je potrebno da bi jedna ekipa dobila ovaj susret:

Ako Patriote žele da dobiju ovaj meč, sledeće stvari su od vitalnog značaja:

1. .Zaštita Toma Brejdija Ne može se dovoljno istaći značaj ovog dijela igre. Po meni, ovo je ključ utakmice - kako će ofanzivna linija NE odigrati protiv strašnog pass-rusha Rejvensa. Ofanzivna linija NE je imala svoje uspone i padove ove sezone, dosta, ali baš dosta povreda, ali izgleda da bi na ovaj susret mogli da izađu u svom najjačem sastavu, što je izvanredna vijest za Patriote. Logan Menkins se oporavio, Met Lajt igra sezonu života, na centru će biti Vendel, Brajan Voters je konstatan, a najavljen je povratak i Sebastijana Volmera. To znači da će u očiglednim pas napadima Nju Ingland moći da pojačava ofanzivnu liniju Nejtom Solderom na poziciji snažnog TE (vjerovatno na strani gdje bude Terel Sags), što će dodatno da ojača zid ispred Brejdija. Svako ko je gledao Nju Ingland zna koliko je bitno dati vremena i mogućnosti Tomu Brejdiju da uđe u ritam i utakmicu, jedini način da on ne bude na nivou, ono kako su ga pobijedili i Rejvensi i Džetsi u posljednja dva plejof susreta jeste da se veoma rano Brejdi izbaci iz ritma. Što se OL Patriota tiče, može se reći da su izgledali odlično protiv Denvera, koji ima odličan pass rush u vidu Elvisa Dumervila i Vona Milera, pa ako OL bude na tom nivou, Patriotama šanse izuzetno rastu.

2. Četvrti hvatač. Zna se da su omiljena oružja Toma Brejdija vajd risiver Ves Velker i dva tajt enda - Gronkovski i Hernandez. Velkera će odbrana Rejvensa ometati vjerovatno odmah na liniji skrimidža, snažnim kontaktom mu ometati rute koje planira da istrči, dok će se za Hernandeza i Gronkovskog odlučiti za neku kombinaciju zone i udvajanja. To znači da će neko od ostalih hvatača Nju Inglanda - Dijon Brenč, Čed Očosinko, Tikvon Andervud (pa čak i Edelman ili Slejter), ali možda i RB Deni Vudhed biti slobodan ili biti markiran jednim igračem. To NE mora da iskoristi. Brejdi ima najbolje razumijevanje sa Brenčom, dok po talentu, to bi trebalo da bude Očosinko, ali on cijelu sezonu ima problema da se uklopi u napad NE, što bi moglo da znači da ga nećemo ni vidjeti večeras (ili ćemo ga vidjeti veoma rijetko). Uglavnom, još neko sem provpomenutog trojca moraće da iskoči, bar da odvuče pažnju odbrane od glavnih hvatača.

3. Disciplina, koncentracija, mentalna stabilnost. Ovo će biti rovovska bitka. 60 minuta. Smanjiti broj grešaka na minimum. Smanjiti broj kazni na minimum. Čuvati loptu. Ne padati. To je bio problem Patriota cijele sezone, kad su u utakmicu ili ulazili loše, ili se raspadali u nekoj od četvrtina (najčešće u prvoj i četvrtoj). To će Baltimor znati da kazni.

4. Prisiliti Džoa Flaka da baca loptu što češće. Rej Rajs je glavna prijetnja u napadu Baltimora. I trkački i hvatački. On je uz Mata Fortea jedini igrač u ligi koji je prvi u sovjoj ekipi i po trčanju i po hvatanju. Prijetnja na sve strane. Zaustavljanjem njega, ili bar ograničavanjem na neke normalne cifre, Džo Flako će biti prinuđen da počne da baca, što je rizik. Odbrana Patriota, istina, dozvoljava veliki broj jardi, ali ima i strašno veliki broj oduzetih lopti, pogotovo presječenih pasova, gdje je bila na prvom mjestu u ligi. Dobra stvar je i povratak Petrika Čanga, startnog sejftija Nju Inglanda koji je propustio gotovo pola sezone. 

5. Izmoriti odbranu Baltimora. Odbrana Baltimora kuburi sa godinama. Rej Luis je veteran, Ed Rid je doživio povredu zgloba na posljednjoj utakmici. Tajt endovi Nju Inglanda su snažni, i odlično trče i osvajaju jarde poslije hvatanja. Tom Brejdi je majstor upravljanja utakmicom i trošenja vremena, ali takođe i fantastično dobro vodi brze napade, tzv. no-huddle napade. Time se onemogućava odbrani da se odmori, zamijeni, postavi, što bi moglo da pruži šansu Nju Inglandu za lakše postizanje poena. Očekuje se puno napada na nepostavljenu odbranu. 

Kako Baltimor može da dobije ovu utakmicu? Pa pored svega suprotnog od gore napisanog, još par stvari može da igra ulogu.

1. Pritisak na Toma Brejdija. Osnovna stvar. Brejdi protiv svih ekipa protiv kojih je igrao, najgori učinak ima upravo protiv Rejvensa. On se mora uzdrmati ne bi li Baltimor imao šansu da dobije utakmicu.

2. Dobiti bitku u izgubljenim/osvojenim loptama. Što manje napada Nju Inglanda na terenu, više je šansi da se dobije utakmica. Takođe, trošenje vremena, umaranje protivničke odbrane, što je moguće s obzirom da Baltimor u svom sastavu ima Reja Rajsa, fantastičnog raning beka. Ova utakmica ne smije da uđe u neki ludi tempo sa puno poena i osvojenih jardi, jer u "raspucavanju" Baltimor protiv Nju Inglanda nema neke šanse. Takođe, jedan od najinteresantnijih sudara na ovoj utakmici biće "šahovski meč" između Toma Brejdija i Eda Rida, ko će tu koga nadmudriti, prevariti, zavarati. Biće to partija za pamćenje.

3. Snažno, fizički, zastrašujuće. Odbrana Baltimora mora da istuče sve koji se mogu istući. Tu mislim na Velkera, Brenča, Hernandeza, Brejdija. Odbrana Rejvensa mora da opravda svoju reputaciju grube i poasne ekipe i mora da utjera strah u kosti igračima Patriota. Pored igrača koje imaju, to i neće biti neki problem.

4. Flako mora da se izdigne, ako želi da ga počnu smatrati ozbiljnim kvoterbekom. Džo Flako ne može da odigra gore nego što je odigrao prošli put kad je u plejofu igrao gostovao na ovom stadionu, ali jednostavno tad ga je odbrana i RB Rajs izvukao iz kanala. Flako je, ako me sjećanje služi, na toj utakmici odigrao katastrofalno, sa 4 kompletirana pasa za 33 jarda. Ove godine njegova hvatačka linija je jača za rukija Torija Smita, koji bi trebao da bude njegova prva opcija za dugi pas. Takođe, Flako mora brže da se oslobađa lopte i da smanji broj sekova.

5. Dobiti mentalnu bitku. Rejvensi su ekipa koja je poznata po tome što, ako stvari ne idu kako treba, počnu da prave gluposti. Međutim, ako zadrže prisebnost, to znači da će prenijeti sve vrste nervoze na protivnika i na publiku. Publika nije neki faktor na Žiletu kako zna da bude na nekim drugim stadionima (Sijetl, pa i Baltimor ili Pitsburg). Ako od samog početka prisile protivnika na nervozu i na greške i forsiranje dugih pasova, Baltimor će izuzetno poboljšati svoje šanse da se nađe u Superboulu.

Iako Foksboro ne važi za negostoljubiv teren, bar ne po atmosferi, to ne znači da je to lako gostovanje, upravo suprotno, Tom Brejdi veoma rijetko gubi kod kuće. Pogotovo rijetko gubi dvaput za redom od iste ekipe. A još ako dodamo u jednačinu da je taj protivnik sve starijeg igračkog kadra, a da je u međuvremenu Brejdi dobio nove igračke sa kojim može da se igra (najeksplozivniji TE duo lige), nekako svi očekuju pobjedu Patriota. Jeste da Patriote nisu dobile ekipu koja je imala pozitivan skor ove lige, ali se ni Baltimor nije susreo sa ovako jakim napadom ove sezone (niti je dobro prolazio protiv jakih napada). I ja ću da uskočim u taj "bandwagon" pa ću hrabro da kažem


Nju Ingland 27, Baltimor 17

Нема коментара:

Постави коментар